Български English Français
Начало » КЗЛД с поредно отличие на Фондация „Граждани срещу бюрокрацията”

КЗЛД с поредно отличие на Фондация „Граждани срещу бюрокрацията”

11.12.2018
КЗЛД с поредно отличие на Фондация „Граждани срещу бюрокрацията”
Под патронажа на Европейския парламент, на специална церемония, състояла се на 6 декември 2018 г. в Дома на Европа в София, Фондация „Граждани срещу бюрокрацията за трета поредна година раздаде своите годишни награди за държавни институции с принос в намаляването на бюрократичната тежест за гражданите и бизнеса в България. Представители на КЗЛД на церемонията бяха проф. Веселин Целков - член на Комисията, и Надежда Борисова – държавен експерт в дирекция „Информационни фондове и отчетност.
Целта на ежегодното събитие е чрез посочването на добрия пример да се стимулира стремежът на институциите да служат на обществото по прозрачен и достъпен начин. След детайлен мониторинг на дейността на държавните институции, както и на база препоръки от гражданите, Фондацията прави преценка както за категориите отличия, така и за отличените в отделните категории. Основни критерии при преценката са прозрачност в работата на институциите, осигуряване на добра информираност на гражданите и бизнеса, предоставяне на услуги по лесен и достъпен начин, и по-конкретно – предоставяне на добре реализирани електронни услуги.
 
През 2018 г. Фондация „Граждани срещу бюрокрацията раздаде награди в следните категории – „Прозрачност в управлението, „Най-добра електронна услуга, „Защита на гражданите от нелоялни търговски практики, „Системна работа за необратимост на дигитализацията, „Устойчива събираемост на данъците и „Електронна община.
За 2018 г. в категория „Прозрачност в управлението бе отличена Комисия за защита на личните данни - за изчерпателно и открито предоставяне на информация както за дейността на Комисията, така и относно процесите и новостите в сферата на защита на личните данни. При връчването на грамотата, управителят на Фондацията - Стефан Христов, подчерта, че ефикасно средство на КЗЛД за постигане на обществена информираност е регулярното издаване на електронен Информационен бюлетин, в който се отразяват решенията и становищата на Комисията.
 
Проф. Веселин Целков получи грамотата от името на КЗЛД.
 
Това е поредното признание за КЗЛД, която през 2017 г. получи отличието на Фондацията за „Държавна институция на годината”, а през 2016 г. за „Най-добро обслужване на гражданите”.
 Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
Cookie Settings