Български English Français
Начало » Конкурс за деца на тема „Какво другите знаят за мен?”

Конкурс за деца на тема „Какво другите знаят за мен?”

През 2017 г. КЗЛД за втори път организира конкурс за детско творчество. Темата бе  „Какво другите знаят за мен”, а целта - да подтикне и стимулира децата на възраст от 7 до 18 години към по-задълбочено опознаване и осъзнаване на тяхното поведение при споделянето на лична информация, както във виртуалния, така и в реалния живот. Провеждането на конкурса съвпадна с 15 годишнината от създаването на Комисията за защита на личните данни.
Конкурсът протече при голям интерес, като в него се включиха повече от 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 18 години, които имаха възможност да участват със свое творчество в пет конкурсни категории - есе, стихотворение, разказ, песен, рисунка.
За популяризиране на конкурса бе създадена специална Фейсбук страница, в която по достъпен и близък до подрастващите начин бе публикувана полезна информация, образователни клипове и съвети за поведение, свързани със зашитата личните данни. Конкурсът бе обявен и чрез сайта на КЗЛД. Със съдействието на МОН и регионалните управления по образованието, в училищата от цялата страна бяха разпространени 2000 постера с подробна информация за конкурса. КЗЛД благодари и на всички директори на училища, учители и ръководители на творчески школи, които организираха събирането и изпращането на детските творби.
Изключително приятна, отговорна и сложна бе работата на комисията за оценка на творбите, всяка от които заслужаваше да бъде отличено. Все пак, всяко състезание има своя победител. КЗЛД благодари на всички деца, участвали в конкурса и обяви имената на победителите по категории:
В категория „Стихотворение” - Николай Тодоров, 11 клас, 85 СУ „Отец Паисий”, гр. София.
В категория „Разказ” – Иванета Пейкова, 16 год, Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр. Велико Търново.
В категория „Есе” – Айлин Палазановa, 10 клас, СУ „Никола Йонков Вапцаров”, с. Борино, община Борино, област Смолян.
В категория „Рисунка” – Десислава Добрева, 6 клас, Школа по изобразително изкуство „Арт Попово” при Дом на културата - гр. Попово, гр. Попово, обл. Търговище.
В категория „Песен” – Жади Александрова, ОУ „Епископ Софроний Врачански”, гр. Видин.
Официална церемония по награждаване на победителите се състоя на 19 май 2017 г. в хотел „Sense Hotel Sofia”. Събитието бе уважено от Омбудсмана на Република България - Мая Манолова, представители на Министерство на образованието - дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“, на гражданския сектор и бизнеса.
Класираните от първо до трето място участници получиха грамота и награда, като първите награди бяха предварително обявените (таблет или телефон), а класиралите се на второ и трето място получиха поощрителни награди. Всички награди - мобилни телефони, таблети, комплекти за рисуване и грамоти бяха подсигурени от Виваком, КЗЛД и Фондация „Право и интернет“.
Изпълнителният директор на Фондация „Право и интернет” - Даниела Колева и Симона Чаракчиева от отдел „Корпоративни комуникации” на Виваком връчиха наградите на победителите в отделните категории. Децата получиха мобилни телефони, таблети, грамоти и подаръци от Виваком.
Омбудсманът на Република България - Мая Манолова и Председателят на КЗЛД - Венцислав Караджов връчиха поощрителните награди на класираните на второ и трето място в отделните категории.
Интересът, които децата проявиха към конкурса е сериозен стимул за КЗЛД да продължи инициативата и за в бъдеще.
 
Скъпи участници, нашият конкурс завърши, но се надяваме, че защитата на Вашите лични данни и информация ще продължи да бъде неразделна част от Вашия живот. Убедени сме, че участието Ви в конкурса е било изключително полезно, тъй като е обогатило познанията ви в тази област и ви е направило по-внимателни при предоставянето на лична информация. Затова всички вие може да се считате за победители в конкурса на Комисията за защита на личните данни.
 
Вижте този клип на Комисията за защита на личните данни. Ще научите полезни съвети за това как сами да се предпазвате в мрежата.


Заповядайте и във Фейсбук страницата на конкурса:

Пазете личното си пространство и информация!
Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2