Български English Français
Начало » Конкурси за деца

Конкурси за деца

Конкурс на тема  „Какво другите знаят за мен” - 2017 г.
 
През 2017 г. КЗЛД за втори път организира конкурс за детско творчество. Темата бе  „Какво другите знаят за мен”, а целта - да подтикне и стимулира децата на възраст от 7 до 18 години към по-задълбочено опознаване и осъзнаване на тяхното поведение при споделянето на лична информация, както във виртуалния, така и в реалния живот. Провеждането на конкурса съвпадна с 15 годишнината от създаването на Комисията за защита на личните данни.
Конкурсът протече при голям интерес, като в него се включиха повече от 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 18 години, които имаха възможност да участват със свое творчество в пет конкурсни категории - есе, стихотворение, разказ, песен, рисунка.
За популяризиране на конкурса бе създадена специална Фейсбук страница, в която по достъпен и близък до подрастващите начин бе публикувана полезна информация, образователни клипове и съвети за поведение, свързани със зашитата личните данни. Конкурсът бе обявен и чрез сайта на КЗЛД. Със съдействието на МОН и регионалните управления по образованието, в училищата от цялата страна бяха разпространени 2000 постера с подробна информация за конкурса. КЗЛД благодари и на всички директори на училища, учители и ръководители на творчески школи, които организираха събирането и изпращането на детските творби.
Изключително приятна, отговорна и сложна бе работата на комисията за оценка на творбите, всяка от които заслужаваше да бъде отличено. Все пак, всяко състезание има своя победител. КЗЛД благодари на всички деца, участвали в конкурса и обяви имената на победителите по категории:
В категория „Стихотворение” - Николай Тодоров, 11 клас, 85 СУ „Отец Паисий”, гр. София.
В категория „Разказ” – Иванета Пейкова, 16 год, Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр. Велико Търново.
В категория „Есе” – Айлин Палазановa, 10 клас, СУ „Никола Йонков Вапцаров”, с. Борино, община Борино, област Смолян.
В категория „Рисунка” – Десислава Добрева, 6 клас, Школа по изобразително изкуство „Арт Попово” при Дом на културата - гр. Попово, гр. Попово, обл. Търговище.
В категория „Песен” – Жади Александрова, ОУ „Епископ Софроний Врачански”, гр. Видин.
Официална церемония по награждаване на победителите се състоя на 19 май 2017 г. в хотел „Sense Hotel Sofia”. Събитието бе уважено от Омбудсмана на Република България - Мая Манолова, представители на Министерство на образованието - дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“, на гражданския сектор и бизнеса.
Класираните от първо до трето място участници получиха грамота и награда, като първите награди бяха предварително обявените (таблет или телефон), а класиралите се на второ и трето място получиха поощрителни награди. Всички награди - мобилни телефони, таблети, комплекти за рисуване и грамоти бяха подсигурени от Виваком, КЗЛД и Фондация „Право и интернет“.
Изпълнителният директор на Фондация „Право и интернет” - Даниела Колева и Симона Чаракчиева от отдел „Корпоративни комуникации” на Виваком връчиха наградите на победителите в отделните категории. Децата получиха мобилни телефони, таблети, грамоти и подаръци от Виваком.
Омбудсманът на Република България - Мая Манолова и Председателят на КЗЛД - Венцислав Караджов връчиха поощрителните награди на класираните на второ и трето място в отделните категории.
Интересът, които децата проявиха към конкурса е сериозен стимул за КЗЛД да продължи инициативата и за в бъдеще.
Скъпи участници, нашият конкурс завърши, но се надяваме, че защитата на Вашите лични данни и информация ще продължи да бъде неразделна част от Вашия живот. Убедени сме, че участието Ви в конкурса е било изключително полезно, тъй като е обогатило познанията ви в тази област и ви е направило по-внимателни при предоставянето на лична информация. Затова всички вие може да се считате за победители в конкурса на Комисията за защита на личните данни.
Вижте този клип на Комисията за защита на личните данни. Ще научите полезни съвети за това как сами да се предпазвате в мрежата.


Заповядайте и във Фейсбук страницата на конкурса:

Пазете личното си пространство и информация! 

Конкурс на тема „Аз и интернет” - 2012 г.
 
По случай честването на 10 години от създаването на Комисията за защита на личните данни, през 2012 г. КЗЛД реализира редица инициативи и мероприятия, част от които бе конкурса за деца на тема „Аз и интернет”. Конкурсът се проведе на популярната интернет страница Az-deteto.bg и в него взеха участие повече от 60 деца на възраст от 4 до 17 години, които проявиха своето творчество в стихотворения, есета и рисунки.
КЗЛД определи по 5 награди за всяка категория:  за победителите – цифров фотоапарат, класираните на второ място – комплект компютърна клавиатура с безжична мишка, третите – комплект компютърни тонколони, наградата за четвърто място – комплект слушалки и микрофон, а петите – компютърна безжична мишка. Предвид това, че имаше повече от пет творби в категория, които могат да бъдат отличени, Комисията реши да раздаде и поощрителни награди – компютърна слушалка с микрофон.
На 07.03.2012 г. в сградата на Комисията за защита на личните данни се проведе официалното награждаване на отличените участници от София. Отличените участници в конкурса, които не присъстваха на награждаването, получиха своите награди няколко дена след това.
Ето и класирането на участниците:
 
Първа категория – стихотворение
1 място: Борислав Господинов 11 г. - „Аз сърфирам”
2 място: Деница Дойчева - „Аз сърфирам в интернет”
3 място: Анна Аргелашка, 14 г. - „Интернет, интернет”
4 място: Николета Иванова, 13 г. - „Опасен или забавен е интернет”
5 място: Никол Николова, 11 г. -  „Виртуално пътешествие”
Поощрение: Радина Петрова, 6 г. - „Гатанка за интернет”
Поощрение: Симона Велинова - „В интернет сърфираш ти”
Поощрение: Мария Великова, 11 г. - „Интернет не е шега”
Поощрение: Екатерина Кацарова, 12 г. -  „Интернет е чудно пространство”
 
Втора категория – есе
1 място: Константин Сакаян, 14 г. - „Какво е за мен сърфирането в интернет”
2 място: Йорданка Делева - „Виртуалния свят и аз”
3 място: Радостина Милкова, 12 г. - „За мен интернет е...”
4 място: Биляна Андонова, 12 г. - „Аз сърфирам безопасно в интернет”
5 място: Марина Станчева, 10 г. - „Всеки човек има своето виртуално “Аз”
Поощрение: Росица Денчева, 16 г. - „Моето виртуално пътешествие”
Поощрение: Деница Жекова, 14 г., „Забавният, но и опасен интернет”
Поощрение: Йоанна Найденова, 16 г. - „Общуването ми в интернет”  
 
Трета категория – рисунка
Тъй като рисунките са публикувани в галерия, няма възможност да се направи връзка с определена рисунка, а може да се посети цялата галерия, където се виждат рисунките на всички участници. А ето имената на класираните:
1 място: Елица Ганева, 8 г. - рисунка
2 място: Христо Христов, 11 г. - рисунка
3 място: Елена Симеонова, 12 г. - рисунка
4 място: Хариета Христова, 12 г.  - рисунка
5 място: Катерина Петкова, 9 г. - рисунка
Поощрение:   Радостина, 5 г.  - рисунка
Поощрение: Петя, 4 г.  - рисунка
Поощрение: Елена Кесякова, 13 г. - рисунка
Поощрение: Пламен Михайлов, 10 г. - рисунка
Поощрение: Микаела Христова, 10 г. - рисунка
Поощрение: Димана Хараламбиева, 4 г. - рисунка
Поощрение: Деница Теодосиева, 9 г.  - рисунка
Поощрение: Биляна Георгиева, 7 г. - рисунка

 

 


Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2