Български English Français
Начало » Комисията за защита на личните данни награди Диян Божидаров, кореспондент на вестник „Сега”

Комисията за защита на личните данни награди Диян Божидаров, кореспондент на вестник „Сега”

28.01.2022
Комисията за защита на личните данни награди Диян Божидаров, кореспондент на вестник „Сега”
Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов връчи за шеста поредна година „Награда за журналистика” по повод 28 януари – Ден за защита на личните данни.
Комисията награди Диян Божидаров, журналист във вестник „Сега” за най-голям журналистически принос през 2021 година за популяризиране дейността на КЗЛД и правата на гражданите за неприкосновеност и защита на личните данни.
През годината в поредица от журналистически материали, той отрази и даде гласност на проблема с разпилените лични данни, оставени без надзор в белодробен диспансер в мъглижкото село Радунци. Например:
- „Крадци унищожават хиляди досиета на белодробно болни. Тонове лични данни са оставени без надзор в бившия най-голям санаториум на Балканите”, публикувана на 12 юни 2021 г., прочетена над 3 000 пъти;
- „Сън наяве: човек става държава. 41-годишен компютърен специалист пази изоставената мегаболница в Радунци, без някой да го кара”, публикувана на 24 август 2021 г., прочетена над 36 000 пъти;
- „Доброволци измиват държавния срам за разрухата в Радунци. Донкихотовските усилия на местен мъж вдъхновиха бригада за почистване на изоставената болница”, публикувана на 28 август 2021 г., прочетена над 15 791 пъти;
- „Доброволци издействаха спасяването на 60 000 здравни досиета, Комисията за личните данни наложи актове заради изоставената болница в Радунци”, публикувана на 28 септември 2021 г., прочетена над 3 000 пъти.
Институцията благодари на Диян Божидаров и на целия екип на вестник „Сега” за активното, обективно и добронамерено отразяване на обществено значими теми свързани с дейността на Комисията за защита на личните данни.
 Ежегодната „Награда за журналистика” (грамота и медал на КЗЛД) е учредена на 28 януари 2016  г. и се дава за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналист/медия, които са отразявали редовно дейността на институцията през предходната календарна година.

 


Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2