Български English Français
Начало » Октомври - Европейски месец на киберсигурността

Октомври - Европейски месец на киберсигурността

01.10.2020
Октомври - Европейски месец на киберсигурността
Европейският месец на киберсигурността (European Cyber Security Month - ECSM) е ежегодна кампания, която се провежда през целия октомври под мотото „Киберсигурността е споделена отговорност”. Инициативата стартира през 2012 година и основната ѝ цел е повишаване на информираността, споделяне на добри практики и поддържане на киберсигурността сред гражданите и организациите. Кaмпанията се координира от Европейската комисия и от Агенцията за киберсигурност на ЕС (ENISA), и се поддържа от стотици партньори от Европа и света - държавни органи, неправителствени организации, академични и бизнес среди, професионални организации.
От 1-ви до 31-ви октомври във всички европейски държави се провеждат редица дейности за подобряване на онлайн сигурността и чистотата на дигиталната среда – конференции, работни срещи, обучения, уебинари и т.н.
2020 година донесе рязка промяна в живота на съвременния човек. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си и ги направи много по-зависими от Интернет по отношения на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване, образование. Дигитализацията на живота води до нарастване на кибер престъпността, поради което е необходимо хората да са наясно с рисковете за сигурността и да разполагат с модерни инструменти за тяхното намаляване.
Тазгодишната кампания „Европейски месец на киберсигурността се провежда под мотото „Помисли, преди да кликнеш” и се фокусира върху две теми, които помагат на хората да се идентифицират и да бъдат подготвени за кибер заплахите - „Кибер измами” и „Цифрови умения”.
Първата тема - „Кибер измами”, събитията за която ще се проведат в периода 1-16 октомври, дава представа за настоящите и потенциалните кибер заплахи като фишинг, компрометиране на бизнес имейли и измами при онлайн пазаруване. COVID-19 доведе до увеличаване на електронната търговия, което предизвика опасения относно сигурността на данните и онлайн плащанията. Ключовото послание насърчава потребителите да имат повишена информираност за кибер измами при извършване на бизнес и лични транзакции онлайн.
Втората тема- „Цифрови умения”, събитията за която ще се проведат в периода 17-31 октомври, предоставя информация по въпроси, свързани с електронната поверителност, като защита на личните данни, кибер тормоз и кибер преследване. Пандемията от COVID-19 увеличи цифровизацията на ежедневието и този нов хиперсвързан свят изисква осъзнаване на текущите умения за гражданите, за да бъдат в крак с тенденциите и да са в безопасност онлайн. Ключовото послание е значението на кибер хигиената и установяването на добри практики.Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
Cookie Settings