Български English Français
Начало » Публична консултация за въвеждане в личните превозни средства на електронна система за уведомяване за настъпили инциденти

Публична консултация за въвеждане в личните превозни средства на електронна система за уведомяване за настъпили инциденти

17.08.2010
            Генерална дирекция “Информационно общество и медии” към Секретариата за защита на данните на Европейската комисия провежда публична консултация във връзка с възможността за въвеждане в личните превозни средства на електронна система за уведомяване за настъпили инциденти. Целта на системата е при настъпване на сериозен инцидент с лично превозно средство да се осъществяви автоматично изпращане на определена информация до номер 112. Информацията ще включва най-малко данни за географското разположение на превозното средство. Системата ще може да бъде активирана и ръчно. Чрез нейното използване ще се намали времето за пристигане до мястото на инцидента на службите, осигуряващи спешна помощ.
            Целта на консултацията е извършване на оценка на полезността на подобна система. Разглеждат се различни варианти за нейното въвеждане - дали  да се въведе за цяла Европа и за всички марки автомобили, дали трябва да е доброволна или задължителна, каква сума може да бъде платена за допълнителното й въвеждане и т.н.
            Очакванията са освен граждани да се включат и институции и организации като асоциации на потребителите, автомобилни клубове, застрахователни компании, мобилни оператори, служби за оказване на спешна помощ, представители на автомобилната индустрия.          
            Участието в публичната консултацията се изразява в попълване на анкетна карта, предоставена на адрес:
 
            Крайният срок за участие е 19 септември 2010 г. Резултатите от консултацията ще бъдат публикувани на уеб сайта www.ec.europa.eu/ecall до 08 октомври 2010 г.
         
 

Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2